Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

γαλακτομπούρεκο τεμπέλικο

οποιος έχει θέμα με την ορθογραφία.. ας αποχωρήσει
για να αποφύγει τη δυσφορία.. για κάποιο λόγο απουσιάζει το κουμπάκι για τον έλεγχο της ορθογραφίας

κάποια στιγμή.. μέσα στη κουβέντα.. είπα στη ζουζουνα μας.. ότι θέλω να ψάξω συνταγή για γαλακτομπούρεκο.. αμέσως προθημοποιήθηκε να μου δώσει μια εύκολη του θείου της του ζαχαροπλάστη.. να μην ταλεπωρούμαι..

τι χρειαζόμαστε



6 ποτήρια γάλα
3/5 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι συμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
1 λεμόνι
1 βανιλια
250 γρ βουτηρο
1 πακέτο φύλο κρούστας


βγάζουμε το φύλο να ξεπαγώσει 2-3 ώρες πριν

ξεκινάμε με το σιρόπι
βάζουμε μισό ποτήρι νερό
ενάμισι ποτήρι ζάχαρη
το χυμό από το λεμόνι
και λίγο από το ξύσμα του να βράσουν λίγο
και το αφήνουμε να κρυώσει



συνεχίζουμε με την κρέμα..
βάζουμε να ζεσταθουν τα 5 ποτήρια γάλα
σε άλλη κατσταρόλα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά
το άλλο ποτήρι γάλα
μια μεγάλη κουταλιά από το βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι συμυγδάλι
το υπόλοιπο ξύσμα του λεμονιού
3 αυγά
και μια βανίλια
ανακατεύοντας συνεχώς να μη κολήσουν μέχρι
να διαλυθούν καλά
συνεχίζοντας να ανακατεύουμε
ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα από το άλλο
κατσαρόλι μώλις πάρει βράση το κατεβάζουμε
(εδώ εντοπίζεται το "τεμπέλικο" σε κάποιες συνταγές.. χτυπάς ξεχωριστά
κρόκους και ασπράδια με λίγηζάχαρη να φουσκώσουν.. τα ανακατεύεις
απαλά.. και μετά τα προσθέτεις στα υπόλοιπο μίγμα ανακατεύοντας πάλι
απαλά.. για να γίνει πιό αφράτη η κρέμα)

και συνεχίζουμε με το στίσημο
προθερμένουμε το στους 180


λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο


βουτυρώνουμε το ταψί καλά
και αρχίζουμε να στρώνουμε τα 5-6 φίλα
(αντιπαθώ τα απομηνάρια.. μετράω τα φύλα και αν μένουν πολλά για πάνω βάζω κανένα παραπάνω κάτω..)
με προσοχή γιατί είναι αραχνοίφαντα
βουτυρώνουμε καλά το καθένα
εδώ πάμε γρήγορα.. αν το πολυ καθίστερήσουμε
τα φύλα ξερένονται και σπάνε..


βλέπουμε αν το βούτυρο έχει φτάσει κοντά στο μισό..
είμαστε καλά αν έχουμε φάει περισσότερο.. λείωνουμε κι άλλο και προσέχουμε την επόμενη φορά..


βάζουμε την κρέμα στο ταψί


κι αρχίζουμε να διπλώνουμε διαδόχικά τα κάτω
φύλα που περισέυνουν βάζοντας απο πανω ενα νέο φύλο
συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το πακέτο..


και το διπλώνουμε όσο μπορούμε προς τα κάτω..
βοηθά λίγο αμα τους κόψουμε τις γωνίες..
όταν βάλουμε το τελευταίο
περιχύνουμε το τυχόν υπόλοιπο βούτυρο από πάνω
(κάποιοι ραντίζουν και με νερό για να μην ξεραθεί πολύ το πρώτο φύλο)


και το βάζουμε στο φούρνο για περίπου μια-μιαμιση ώρα.. μέχρι να πάρει
χρώμα.. αμα πολυ καέι το πάνω φύλο σκληρένει πολύ για τα γούστα μου..
αλλά σε κάποιους αρέσει έτσι..


μόλις το βγάζουμε το περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι μέχρι να το πιεί όλο..


και το αφήνουμε μερικές ώρες να κρυώσει και να δέσει μέχρι
να επιχειρήσουμε να το κόψουμε..


μιαμ μιαμμμμ..

μετά από μερικές φορές που δοκήμασα τη συνταγή..
άρχισα να πειραματίζομαι.. αλλάζοντας ελαφρά τις δοσολογίες.. την δοκίμασα και με φύλο κανταίφι.. αλλά η αρχική συνταγή όπως την περιγράφω.. είναι μια χαρά..
στην παρασκευή της φωτογράφισης μέιωσα την δόση της κρέμας..
για να δώ πως θα μου φανεί λεπτή.. αλλά στη δοσολογία που δίνω.. ενα
ταψάκι 30 εκ διάμετρο και 5,5 εκ ύψος γεμίζει ακριβώς.. και μια και
είμαι γλυκατζής.. φτιάχνω διπλή δόση σιρόπι να κολυμπά..



2 σχόλια:

Μέλανι Μελάνη είπε...

Κούλπα και Ζουζούνα (με το..... ζουζουνιάρικο γαλακτομπούρεκο!!!) τι πειρασμοί είναι αυτοί!!!

Να σημειώσω επίσης ότι παρόλο που δεν είμαι φαν της μελιτζάνας (όχι εγώ, ακριβώς! Το στομάχι μου) εντούτοις εκείνον τον "Βαρύ, ανθυγιεινό" (και αμαρτωλό!!!!) μουσακά, ευχαρίστως τον τσάκιζα!!!

Καλό βράδυ! :))

koulpa είπε...

xaxaxa μέλανι μελάνη μου
καλώς ήλθες κι από εδώ.. ε να το κανονίσουμε να σε φιλέψουμε ότι με το καλά τα ξανακαταφέρω.. :) :)
καληνύχτα :) :)