Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

μουσακάς.. βαρύς ανθυγιεινός..

χρόνια έχω να έλθω εδώ.. μια το ένα μιά το άλλο.. και τώρα δεν έχω πάλι κάμερα για φιλμάκια.. αλλά πήρα μερικές φωτογραφίες από το τελευταίο μαγείρεμα.. μουσακάς.. η αρχική ιδέα ήταν να βάζω βιντεάκια.. σα ταξηδιωτικές εντυπώσεις.. έτσι χωρίς συνταγές γραμμάρια λιτρα.. κλπ.. που μπορείς έτσι κι αλλιώς να τα βρείς παντού..
αλλά μια και έχω μόνο φωτογραφίες.. ας πούμε και μερικά λόγια προς τιμήν του μουσακά..
για το ταψάκι το στρογγυλό.. 32-36 εκ.. για της κουζίνας υπολογίζουμε σχεδόν τα διπλά..

για τον κιμά
600-800 γρμ κιμά.. εγώ βάζω μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
αλάτι πιπέρι μπαχάρι μοσχόκαρφα δάφνη κανέλα ξύλο
1-2 κύβους μοσχαρισιους (αν δε μου γεμίζει το μάτι.. και ιδίως τη μύτη κατά το καβούρντισμα..)
2 κρεμμύδια μεγαλούτσικα
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηρακι κρασί
τοματόζουμο..

για την μπεσαμέλ
125 γρμ φυτικό βούτυρο
5-7 κουταλιές της σούπας αλεύρι.. όσο πιο σφιχτό το θέλεις τόσο περισσότερο βάζεις..
1 λίτρο γάλα
αλάτι πιπέρι λευκό αν σας ενοχλεί να βλέπετε το μαύρο.. (δε με ενοχλεί) κάποιοι βάζουν και μοσχοκάριδο.. κάποιοι και αυγά..

συμμετέχουν ακόμη..
3-4 πατάτες
3-4 μελιτζάνες φλασκες
250-300 γρμ λάδι (αν δε περισσέψει θα λείψει όταν πρόκειται για βαρύ ανθυγιεινό μουσακά)



χονδροκόβουμε κρεμμύδια και σκόρδο.. αν τα θέλουμε ψιλοκομμένα.. υπάρχει και το μουλτι..




πλένουμε καθαρίζουμε τις πατάτες



τις κόβουμε ροδέλες.. περίπου 8 χιλ μου αρέσουν..




πλένουμε και κόβουμε και τις μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο
(κάποιοι τις ξεπικρίζουν.. ιδικά όταν έχουν σποριάσει.. δε το έχω κάνει ποτέ)





τηγανίζουμε τις πατάτες πρώτα.. ίσα να ροδίσουν.. το υπόλοιπο μαγείρεμα θα γίνει στο φούρνο.. αν ξεκινήσουμε με τις μελιτζάνες θα μας πιούν το λάδι..
και δε θα φτάσει και για τις πατάτες.. συνήθως τις απλώνουν μεταξύ πετσετών να στραγγίξει το λάδι.. σε καμία περίπτωση δε το κάνω.. βαρύ ανθυγιεινό λέμε.. τις παρκάρω στο πλαϊνό χείλος μιάς πιατέλας..και τις αφείνω να στραγγίσουν.. επιστρέφοντας το λάδι στο κατσαρόλι..




τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες.. με προσοχή.. εκεί που τη βλέπεις άψητη.. εκεί γίνεται αραπάκι.. έτσι κι αλλιώς.. το υπόλοιπο μαγείρεμα θα γίνει στο φούρνο..
τις στραγγίζω όπως τις πατάτες.. το υπόλοιπο λάδι πάλι στο κατσαρόλι.. όπου ρίχνω τον κιμά να καβουρντιστεί..




τον αφήνω να πάρει τα υγρά του και μετά ρίχνω τα κρεμμύδια με τα σκόρδα.. γιατί τον θέλω κακοψημένο.. όταν αρχίζει να μυρίζει τηγανισμένος.. σβίνω με ένα ποτηράκι κρασί.. ρίχνω τον τοματοχυμό.. τα μυρωδικά..



κατεβάζω τη φωτιά και το αφήνω να σιγοβράζει.. να δέσει λίγο.. 30-45 λεπτά.. όλοι μαζί τώρα.. το υπόλοιπο μαγείρεμα θα γίνει στο φούρνο.. το εμπεδώσαμε..




στρώνω τις πατάτες στο πάτο του ταψιού..




μια στρώση κιμά και πάνω μια στρώση μελιτζάνες..




μετά άλλη μια στρώση κιμά.. αν κάνεις σφιχτή τη μπεσαμέλ.. μπορείς να βάλεις όλο το κιμά ανάμεσα στις πατάτες και τη μελιτζάνα.. εμένα μου αρέσει πιά αρεή.. κι έτσι φροντίζω να κάνω μια επιφάνεια να πατήσει.. αλλιώς εξαφανίζεται ανάμεσα στις μελιτζάνες.. όπως ο μισθός ανάμεσα στα δάκτυλα..
και τώρα η μπεσαμέλ.. ζεσταίνουμε το γάλα.. λιώνουμε 125 γρμ βούτυρο.. κοσκινίζουμε σιγά σιγά πάνω του 6-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι.. ανακατεύοντας μανιωδώς με τη σπάτουλα.. προσέχοντας να μη σβολιάσει.. μέχρι να ξανθίνει.. και να γίνει μέτριας πυκνότητας ζύμη.. συνεχίζοντας να ανακατεύουμε αρειμανίως.. ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα.. καθώς ομογενοποιείται το μείγμα.. βάζουμε αλάτι και πιπέρι.. αφήνουμε να πάρει βράση.. ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ρευστή κρέμα.. αν δε είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση και σβολιάσει.. βοηθάμε λίγο και με ένα μίξερ.. το στρώνουμε στο ταψί..




το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-45 λεπτά.. για το υπόλοιπο μαγείρεμα.. μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ..




κι έτοιμο..




το τελευταίο κομμάτι πρόλαβα να φωτογραφίσω..